A díszvilágító eszközök beszerzése akár csak egy új autó munkába kerülése bizonyos kötöttségekkel jár. Az autót is hordjuk szervizbe, vigyázunk rá, és értelemszerűen óvjuk attól ami nyilvánvalóan árt neki. Nos a díszvilágítás is ilyen eszköz.

Miért kell a fénydekoráció motívumot leszerelni

Miért kell a fénydekoráció motívumot leszerelni?

1. Esztétikai okok a fénydekoráció motívumok leszerelésének szükségességére

A formavilágában a télre, hóra és hidegre alakított motívumok kevéssé vonzóak a nyári akár 35°-ot is meghaladó melegben. Mindenképpen érdekessé teszik a hordozószerkezet környezetét a nappali fényben tündöklő hópihék és jégcsapos intarziák. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a látvány megszokottá válik és amennyiben túléli a nyári melegeket, elveszíti az ünnepekhez kapcsolódó újdonság erejét. Olyanná válik, mint egy állólámpa, amit hónapokig kerülgetünk, életünk részévé válik, de a karácsonyi bekapcsoláskor csak azt nyugtázzuk, hogy még mindig működik.

 

 

2. Műszaki okok a fénydekoráció motívumok leszerelésének szükségességére

A motívumok elsősorban könnyített aluminium formára hajlított fénytechnikát tartalmazó szekezetek. A fénytechnika megfelelő rögzítését elsődlegesen műanyag kötözőelemek végzik, amelyek azonban anyaguknál fogva kifejezetten érzékenyek az időjárási körülményekre. A fénytechnika alapját képező LED fénykábelek hőmérséklet működési tartománya elég széles spektrumú, azonban az elektronikai alkatrészeket magában foglaló keretszerkezet, azaz a szilikon cső, amibe beleágyazzák a LED- eket, sokkal jobban érzékeny a magas hőmérsékletekre és rosszul is reagál arra. A tartós 30° feletti hőmérséklet elszíneződést okozhat a fénykábel felületén, ami működésében nem zavarja, de esztétikai hibákat eredményezhet. Ez legtöbbször a külső világító felületek bebarnulását, mattulását jelenti.

 

 

A jelenleg alkalmazott kötőanyagok viselkedésükben ugyanazokat a jellemzőket viselik magukon, mint a szilikon kábel, tehát a nyári meleg/forró napokon kialakult hőmérsékletek és az erős UV sugárzás rendkívüli roncsoló hatása érvényesül.
A jelenségek eredményeképpen a fénytechnika elválik a vázszerkezettől, előbb egy-két helyen, majd a folyamat felgyorsul, immár kiegészítve a lelógás következtében kialakuló mechanikai erőhatásokkal megnövelve, 

a motívum teljeskörű esztétikai pusztulásához vezet.

A jelenségre vonatkozó ekzakt számítási képlet nem létezik, mivel eltérő időjárási körülmények és viszonyok nem modellezhetőek megalapozottan.

 

 

20 év gyakorlati tapasztalata alapján az utóbbi évek átlag időjárási viszonyainak figyelembevételével az alábbi tájékoztató jellegű információt tudjuk adni :

Amennyiben a kihelyezett motívumok NEM kerülnek leszerelésre a szezont követően :

1. A következő szezon kezdetére 60-80 % -ban megkezdődik a kötözők eróziója, egyes világító szakaszok fényereje eltér a többiekétől és a váz formájának elhagyása láthatóvá válik. Egyes motívumokon  (15-45 %) láthatóvá válnak a lelógó szabad fénytechnikai szakaszok. A motívumok elveszítik eredeti formájukat.

2. A második szezon kezdetére (két nyarat maradt kint az oszlopon) a motívumok 100%-a barnult és mattult felületűvé válik és közel 85 %-ban elhagyják a váz formáját. Ez már esztétikailag vállalhatatlan, az oszlopokon a rögzített fém vázakról lelógó fénytechnika látható amint szabadon leng. A látvány semmiképpen nem nevezhető karácsonyi díszvilágításnak.

 

 

Összegzés :

A díszvilágító eszközök beszerzése akár csak egy új autó munkába kerülése bizonyos kötöttségekkel jár. Az autót is hordjuk szervizbe, vigyázunk rá, és értelemszerűen óvjuk attól, ami nyilvánvalóan árt neki. Nos a díszvilágítás is ilyen eszköz.

A szezont követő leszerelés nélkül bátran állíthatjuk, hogy a második év végére tökéletesen leamortizáljuk az egyébként jelentős összegért beszerzett eszközeinket úgy, hogy már az első kinthagyást követő szezonban is jelentkeznek annak látványát jelentősen csúfító és az ünnep fényeivel össze nem egyeztethető eredményei.